Gourmet superfood

Gourmet superfood

Ας φάμε έξυπνα!

Λιγότερο από μια δεκαετία πριν, η τροφή ήταν τροφή. Ήταν αυτό που έτρωγες όταν πεινούσες, κι αν ήθελες να φας πιο υγιεινά, επέλεγες να φας και κάτι σε «φρούτο» ή «λαχανικό», σα σνακ ή συνοδευτικό του γεύματος.

Ώσπου εμφανίστηκαν οι υπερτροφές.

Ξαφνικά, στις συνηθισμένες τροφές που γνωρίζαμε μέχρι τότε προστέθηκαν άλλες, ασυνήθιστες τροφές που ήταν ξεχασμένες για αιώνες και που δεν είχαμε ξανακούσει γι’αυτές, οι υπερτροφές ή superfoods. Όμως πάνω στην τρέλα και τη βιασύνη μας να βρούμε και να καταναλώσουμε αυτές τις τροφές με τα «μαγικά» χαρακτηριστικά ελπίζοντας να αποκτήσουμε κι εμείς σούπερ δυνάμεις, πολλοί δε γνωρίζουμε ακόμη τη διαφορά μεταξύ υπερτροφής και «κανονικής» τροφής.

Ποια είναι λοιπόν η διαφορά τους;

Οι υπερτροφές ή superfoods αποκαλούνται επίσης «λειτουργική τροφή» όρος που αναφέρεται στην ικανότητά τους να επηρεάζουν περισσότερες στοχευμένες λειτουργίες του σώματος, πέρα από τις βασικές της επιβίωσης, και αποτελείται από τα παρακάτω στοιχεία κλειδιά:

  • Καθαρή πρωτεΐνη
  • Βιταμίνες
  • Ιχνοστοιχεία
  • Ένζυμα
  • Αντιοξειδωτικά
  • Καλά λιπαρά
  • Απαραίτητα λιπαρά οξέα
  • Αμινοξέα

Είναι επίσης πλούσιες σε φυτοχημικά, που είναι γνωστά για τις ιδιότητες καταπολέμησης των ασθενειών. Βασικά, η θρεπτική σύνθεση των υπερτροφών (βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία) είναι αξιοσημείωτα υψηλότερη από αυτή που απαιτούν οι βασικές διατροφικές ανάγκες του σώματός μας για επιβίωση.

Παρόλα αυτά ο όρος δεν είναι επιστημονικός, είναι marketing.

Γιατί λοιπόν υπερτροφές;

Ο οργανισμός μας δεν μπορεί να πάρει όλα τα συστατικά που χρειάζεται από μία μόνο τροφή. Σαν αποτέλεσμα, ένα άτομο χρειάζεται να καταναλώσει μια ποικιλία πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά τροφών στη διάρκεια της ημέρας. Το πλεονέκτημα του να προτιμάμε τις υπερτροφές από τις άλλες, είναι ότι, καθώς συγκεντρώνουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες ανά γραμμάριο, παίρνουμε περισσότερα συστατικά ανά μπουκιά από ότι αν τρώγαμε οτιδήποτε άλλο, και να μην ξεχνάμε τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν σε αξιοσημείωτες συγκεντρώσεις αποτελούν την ασπίδα του οργανισμού ενάντια στο στρες και τις ασθένειες.

Πλούσιες σε γεύση και θρεπτική αξία, οι υπερτροφές εμπνέουν τους σεφ να δημιουργήσουν πιο υγιεινά μενού.

Η τάση να αναζητούµε τις πολύτιµες βιταµίνες που χρειάζεται ο οργανισµός µας στα τρόφιµα κι όχι στις πολυβιταµίνες έχει γίνει ιδιαίτερα δηµοφιλής. Τα λαχανικά, ακόµη και τα πιο παρεξηγηµένα και παραγκωνισµένα, όπως είναι το κουνουπίδι και οι µπάµιες, γίνονται γκουρµέ και περιλαµβάνονται στους καταλόγους των καλύτερων εστιατορίων, µαγειρεµένα µε τους πιο ευφάνταστους τρόπους. Όλοι συζητούν για τα superfoods. Σ’ αυτά συγκαταλέγονται κάποια φρούτα και λαχανικά, σπόροι, ξηροί καρποί, δημητριακά και άλλα. Σε έρευνα που έγινε το 2006 το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού γι’αυτά είχε αυξηθεί ήδη κατά 50%. Ας πάρουμε το παράδειγμα του kale. Μπήκε στη λίστα για την υψηλή του συγκέντρωση σε βιταμίνες , και σε χρόνο ρεκόρ εμφανίστηκε στο 13% των μενού στα εστιατόρια των ΗΠΑ!

Παραδόξως οι υπερτροφές εμφανίζονται και σε καταστήματα πρόχειρης εστίασης, όμως και τα εστιατόρια ήδη εξερευνούν τις δυνατότητες τους στην υψηλού επιπέδου μαγειρική.

Η superfood σαλάτα στο Farm Burger, μια μεγάλη αλυσίδα πρόχειρης εστίασης στην Αμερική, περιέχει kale, ψητά καρότα, πεκάν, παντζάρια, καραμελωμένα κρεμμύδια, κράνμπερι, ταχίνι και διατροφική μαγιά, μια απενεργοποιημένη μαγιά σε σκόνη πλούσια σε βιταμίνη Β και ιχνοστοιχεία με γεύση παραπλήσια της παρμεζάνας, πολύ δημοφιλή στους vegans.

Και στο Caravan of Dreams, ένα vegan εστιατόριο στη Νέα Υόρκη, οι φράουλες και οι χουρμάδες ανακατεύονται με ωμό κακάο, σκόνη maca, goji berries, βούτυρο αμυγδάλου, μαύρη σταφίδα, φύκια και αλόη (που βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού και την καλή χώνευση).

Μια υπερτροφή πολύ στη μόδα είναι τα φύκια. Φυσικά βιώσιμα, δε χρειάζονται λιπάσματα, νερό για πότισμα ή εκτάσεις γης για να φυτρώσουν κι επίσης η γρήγορη ανάπτυξή τους βοηθά την αποκατάσταση της ισορροπίας στους ωκεανούς. Επίσης με τις υψηλές τους συγκεντρώσεις σε ιώδιο, κάλιο, Ω-3 λιπαρά, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά, βοηθούν την καλή λειτουργία του θυροειδή και του μεταβολισμού και την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις φλεγμονές.

Οι μοναδικές γεύσεις των superfoods αποτελούν γευστικό κίνητρο για τους chef για να δημιουργήσουν νέα πιάτα με θρεπτικά οφέλη για την υγεία μας, κάτι που οι καταναλωτές αναζητούν όλο και περισσότερο. Κάποιες από αυτές είναι: οι γλυκοπατάτες, η κινόα, τα όσπρια, τα λαχανικά με πράσινα φύλλα, τα σταυρανθή όπως τα μπρόκολα, τα σπαράγγια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το αβοκάντο, όλα τα είδη μούρων, λαχανικά όπως οι ντομάτες και τα καρότα, οι ξηροί καρποί, τα ωμά αποξηραμένα φρούτα, το αναποφλοίωτο ρύζι, το ελαιόλαδο και οι σπόροι ελιάς, το μαύρο σκόρδο, το ωμό κακάο, τα σταφύλια και το λάδι από τα κουκούτσια τους, οι σταφίδες, τα φύκια, τα ρεβύθια, η κινόα και ο αμάρανθος, οι ηλιόσποροι, οι κολοκυθόσποροι και γενικά οι σπόροι και τα φύτρα τους που περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά σε υπερπολλαπλάσιες συγκεντρώσεις.

Τα τελευταία χρόνια ο τρόπος ζωής των Ελλήνων έχει πάρει μια αναπάντεχη τροπή, μια τροπή που σίγουρα κανείς δεν είχε δει να έρχεται βάσει της ανέμελης, ας πούμε, κουλτούρας που διατηρούμε ως λαός. Ο κόσμος άρχισε να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην υγεία και τη φυσική του κατάσταση. Άνθρωποι κάθε ηλικιών άρχισαν να δοκιμάζουν εναλλακτικούς τρόπους άσκησης που ήρθαν -με καθυστέρηση, όπως πάντα- από το εξωτερικό, το τρέξιμο έγινε κάτι σαν εθνικό μας άθλημα και οι συνταγές «καθαρής διατροφής» (clean eating) και κάθε παράγωγό τους, αντικατέστησαν τους Τσελεμεντέδες στη κουζίνα κάθε σπιτιού. Και αυτό, είναι κάτι καλό.

Πολλοί ισχυρίζονται πως ο κόσμος απλά ακολουθεί την παρούσα τάση και πως «μόδα είναι, θα περάσει». Και κατά πάσα πιθανότητα έχουν και δίκιο. Από τις τόσες μόδες, όμως, που έχουμε υιοθετήσει κατά καιρούς, η μόδα του υγιεινού lifestyle είναι ίσως ό,τι καλύτερο μας έχει συμβεί και, ακόμα κι αν κάποια στιγμή παρέλθει, οι καλές συνήθειες που θα μας έχει αφήσει θα είναι πολλές και άκρως ευεργετικές για τη ζωή μας από δω και πέρα. Μία από αυτές, θα είναι τα superfoods.

Μπορεί το γκουρμέ να είναι και υγιεινό;

Οι περισσότεροι πιστεύουν πως το να τρώει κανείς υγιεινά σημαίνει πως τρώει άνοστα. Ξεκινούν υγιεινή διατροφή με την λανθασμένη πεποίθηση πως πρέπει να θυσιάσουν τη γεύση, γι’αυτό και σε σύντομο χρονικό διάστημα γυρνούν πίσω στις παλιές ανθυγιεινές διατροφικές τους συνήθειες. Για να διατηρήσουμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες πρέπει να απολαμβάνουμε αυτό που τρώμε καθώς το φαγητό είναι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής και δεν πρέπει να τη στερούμε στον εαυτό μας.

Ναι λοιπόν, και το γκουρμέ μπορεί να είναι υγιεινό και το υγιεινό σίγουρα μπορεί να γίνει γκουρμέ!