Χταπόδι με νιόκι Φάβας

Χταπόδι με νιόκι Φάβας

Κατηγορία: Ορεκτικό

Υλικά για 2 μερίδες:

  1. Για τη φάβα:
    1. 100 γρ. Φάβα κίτρινη Σαντορίνης
    2. 1/2 Καρότο
    3. 1/2 Ξερό κρεμμύδι
    4. 1/2 Κλωνάρι σέλερυ
    5. 250 ml Νερό
    6. 20 ml Ελαιόλαδο
    7. 10 ml Φυσικό χυμό λεμόνι
    8. 3 γρ. Αλάτι θαλασσινό
    9. 2 γρ. Πιπέρι μαύρο Lampong αλεσμένο
  2. Για τα νιόκι φάβας:
    1. 100 γρ. Φάβα μαγειρεμένη
    2. 25 γρ. Πατάτα πουρέ
    3. 25 γρ. Αλεύρι τύπου 00
    4. 20 γρ. Τυρί Παρμεζάνα
    5. 20 γρ. Πατατάλευρο
    6. Ξύσμα από 1 lime
    7. Χυμό από 1 lime
    8. 1 Κρόκο αυγού
    9. 2 γρ. Αλάτι θαλασσινό
    10. 1 γρ. Πιπέρι μαύρο Lampong αλεσμένο
  3. Για το χταπόδι:
    1. 2-3  Πλοκάμια χταποδιού (120-150 γρ. κάθε πλοκάμι)
    2. 1/2 Ποτήρι ροζέ κρασί
    3. 1/2 Ποτήρι λευκό ξύδι βαλσάμικο
    4. 10 γρ. Πιπέρι μαύρο ολόκληρο
    5. 10 γρ. Κόλιανδρο ολόκληρο
    6. 2 φύλλα Δάφνης
    7. 2 τμχ Αστεροειδή γλυκάνισο
  4. Για το σερβίρισμα Νιόκι:
    1. 8 τμχ Γλυκόξινα λευκά κρεμμυδάκια
    2. 10 τμχ Ημίλιαστα τοματίνια
    3. Αλάτι μπλε Περσίας κατά προτίμηση
    4. 4 τμχ Τσίλι σε ροδέλες
    5. 6 ml Ξύδι Kalamansi
    6. Fruit pepper Λεμόνι κατά προτίμηση
    7. Season pepper φύκια - λεμόνι κατά προτίμηση
    8. 40 γρ. Κρέμα φασκόμηλο
    9. Σχοινόπρασσο ψιλοκομμένο κατά προτίμηση

Χρόνος Παρασκευής: 35 λεπτά προετοιμασία + 5 λεπτά εκτέλεση

Εκτέλεση:

  1. Για τη φάβα:
    1. Κόβουμε το καρότο και το ξερό κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια.
    2. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το καρότο, το ξερό κρεμμύδι, το κλωνάρι σέλερυ, τη φάβα και το νερό και τα βράζουμε περίπου 30 λεπτά, μέχρι η φάβα να πιει όλα τα υγρά.
    3. Αφού βράσει, προσθέτουμε όλα τα υλικά σε μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνουν πουρές και συμπληρώνουμε το ελαιόλαδο και το λεμόνι και συνεχίζουμε να χτυπάμε για 2 λεπτά.
    4. Αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Για τα νιόκι φάβας:
    1. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα 1-2 πατάτες και αφού βράσουν τις κάνουμε πουρέ.
    2. Ομογενοποιούμε τη φάβα με τον πουρέ πατάτας και προσθέτουμε όλα μας τα υλικά και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα.
    3. Αφού έχουμε αλευρώσει καλά τον πάγκο και τα νιόκι μας, δημιουργούμε ρολάκια με το μείγμα μας και κόβουμε σε ισόποσα κομμάτια των 10-15 γρ. τύπου νιόκι.
    4. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε σε ελαιόλαδο τα νιόκι μας και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο και τραγανό χρώμα.
    5. Έπειτα προσθέτουμε τα κρεμμύδια τουρσί κομμένα στη μέση, το τσίλι σε ροδέλες, το χταπόδι κομμένο σε ροδέλες, τα ημίλιαστα τοματίνια, 12 γραμμάρια κρέμα φασκόμηλο, 50 ml ζωμό ψαριού, 10 γραμμάρια βούτυρο και το ξύδι Kalamansi.
    6. Προσθέτουμε αλάτι μπλε Περσίας και fruit pepper λεμόνι.
    7. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.
    8. Γαρνίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και season pepper φύκια λεμόνι.
  3. Για το χταπόδι:
    1. Βάζουμε όλα τα υλικά μας σε μια κατσαρόλα και βράζουμε για περίπου 1 ώρα.
Χταπόδι με νιόκι Φάβας 1
Χταπόδι με νιόκι Φάβας 2
Χταπόδι με νιόκι Φάβας 3
Χταπόδι με νιόκι Φάβας 4
Χταπόδι με νιόκι Φάβας 5
Χταπόδι με νιόκι Φάβας 6
Χταπόδι με νιόκι Φάβας 7

 

Καλή απόλαυση…
Ευχαριστούμε το μαγαζί Γλυκάνισος για τη φιλοξενία

 

Chef: Δημήτρης Αγόρατζης

Μετά από 20 χρόνια αφοσίωσης πάνω στην Ελληνική κουζίνα και κυρίως στα θαλασσινά, με πέρασμα από κουζίνες ξενοδοχείων σε Θεσσαλονίκη ("Μόλυβος"), Χαλκιδικής ("Athos"), Κως ("Marmari Beach") και Private Chefing , κατέληξα τα τελευταία χρόνια στο "Γλυκάνισο", Θεσσαλονίκης.

Φιλοσοφία: "Το μεράκι και η επιμονή είναι το κλειδί της επιτυχίας..."

 

Το πιάτο "Χταπόδι με νιόκι Φάβας" μπορείτε να το γευτείτε στο καινούργιο μενού του Γλυκάνισου.