Foodpaths

Worcestershire sauce

Χρειάζονται 18 μήνες για να ωριμάσει η σάλτσα που χαρίζει την ιδιαίτερη νοστιμιά στις μπριζόλες. Η Worcestershire sauce ακολουθεί την παράδοση των σαλτσών με ψάρι που έχουν υποστεί ζύμωση και συναντάμε σε πολλούς πολιτισμούς, όπως το γάρο στην αρχαία Ρώμη. Η Worcestershire sauce έχει μια ιστορία στο να συνοδεύει και να νοστιμίζει τρόφιμα και ποτά όπως τα κοκτέιλ bloody mary, τις σαλάτες Caesar, τις μπριζόλες, τα στρείδια και τα αυγά a la diabla.

Η καταγωγή της Worcestershire Sauce έχει τις ρίζες της στην Ινδία αλλά στην πραγματικότητα δημιουργήθηκε από λάθος στην πόλη Worcester, στην Αγγλία το 1835. Η εταιρεία Lea & Perrins διηγείται πως ο λόρδος Sandys, πρώην κυβερνήτης της Βεγγάλης στην Ινδία, γύρισε στο σπίτι του στην Αγγλία για να αποσυρθεί. Του έλειπε τόσο πολύ η αγαπημένη του ινδική σάλτσα που πλήρωσε τους φαρμακοποιούς John Lea and William Perrins να του φτιάξουν ένα αντίγραφο. Η πρόθεση των χημικών ήταν να κρατήσουν λίγο από το μείγμα για να το πουλήσουν στο μαγαζί τους, αλλά είχε τόσο έντονη μυρωδιά που άλλαξαν γνώμη και το αποθήκευσαν στο κελάρι. Εκεί έμεινε ξεχασμένο για δύο περίπου χρόνια ώσπου το ανακάλυψαν ξανά κάνοντας καθαριότητα στο κελάρι. Το μείγμα είχε υποστεί ζύμωση και δε μύριζε όπως πριν, πράγμα που τους έκανε να το δοκιμάσουν και να ανακαλύψουν πως είχε μετατραπεί σε μια πεντανόστιμη σάλτσα με πικάντικη αλλά και ισορροπημένη γεύση που μοσχοπούλησαν και σύντομα έγινε περιζήτητη από τους πελάτες.

Οι Lea and Perrins προώθησαν το προϊόν με μεγάλη επιτυχία μέσω των πωλητών τους και κάποιοι από αυτούς έπεισαν τους καμαρώτους βρετανικών πλοίων να το συμπεριλάβουν στα κουβέρ των τραπεζιών φαγητού. Σύντομα έγινε βασική βρετανική σάλτσα, που χρησιμοποιούσαν κυρίως για τις μπριζόλες, και ταξίδεψε σ’ όλο τον κόσμο.

Τα μπουκάλια που περιέχουν τη σάλτσα ακόμη τυλίγονται σε χαρτί όπως τότε, για να μην σπάσουν κατά τη διάρκεια των ταξιδιών με τα πλοία.

Μ’ αυτή την εμπορική ονομασία, Worcestershire sauce, έγινε γνωστή και έφτασε στην Νέα Υόρκη το 1839. Το 1845 άνοιξε εργοστάσιο παραγωγής του προϊόντος στο Worcester και μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία η εταιρεία πουλούσε 30.000 μπουκάλια το χρόνο.

Το μυστικό της συνταγής της παραμένει επτασφράγιστο. Η διαφήμισή της παρόλα αυτά δηλώνει πια ότι «βοηθά τα μαλλιά να μεγαλώνουν υγιή και όμορφα». Η εταιρεία έχασε τα δικαιώματα για την ονομασία Worcestershire sauce ως σήμα κατατεθέν το 1876, κι έτσι ο όρος μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται σαν γενική περιγραφή παρόμοιων σαλτσών.

Στο αυθεντικό μπουκάλι γράφει πως περιέχει σε γενικές γραμμές κριθαρένιο ξύδι που έχει υποστεί ζύμωση, ξύδι με αλκοόλ, μελάσα, ζάχαρη, αλάτι, αντσούγιες, απόσταγμα tamarind, κρεμμύδια, σκόρδο και διάφορα αρωματικά και βότανα. Κάποια από τα πρόσθετα συστατικά της σάλτσας μπορεί να συμπεριλαμβάνουν λεμόνι, σάλτσα σόγιας, αγγουράκια τουρσί και πιπεριές.

Λίγα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε. Η Worcestershire sauce παραμένει μία από τις
κορυφαίες και πιο γνωστές σάλτσες στον κόσμο ανάμεσα στους σεφ αλλά και τους
καλοφαγάδες.

Προμηθευτείτε τη δική μας Worcester sauce σήμερα κι όλας..!!