Fregola Sarda

H Fregula ή Fregua ή Freula, είναι ένας τύπος ζυμαρικού από σιμιγδάλι που παράγεται στη Σαρδηνία.

Η Fregula έχει αρχαία καταγωγή και ιστορία. Φτάνει να σκεφτεί κανείς, πως σύμφωνα με πηγές, παρασκευαζόταν και εξάγονταν τον 10ο αιώνα. Η πρώτη γραπτή αναφορά βρίσκεται στο Καταστατικό των Μυλωνάδων του Ναού που χρονολογείται τον 14ο αιώνα, όπου καθορίζεται η σωστή παρασκευή, η οποία έπρεπε να γίνεται αυστηρά από τη Δευτέρα ως την Παρασκευή, για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Σάββατο και την Κυριακή το νερό για τα χωράφια και τις αγροτικές εργασίες.

Fregola είναι η ονομασία που της έχει δωθεί από τη βιομηχανία τροφίμων, το πραγματικό της όνομα όμως είναι Fregula, όρος που προέρχεται από το λατινικό ferculum που σημαίνει, θρυμματίζω, σπάω και θα μπορούσε να μεταφραστεί σε «ψίχουλο».

Γεννήθηκε πρώτα η fregula ή το cuscus?

Πανομοιότυπο με την fregula sarda, οι αράβικοι κόκκοι από σιμιγδάλι γνωστοί ως cuscus, διαδόθηκαν στο πέρασμα των αιώνων σε όλη τη Μεσόγειο παίρνοντας διάφορες ονομασίες.

Δεδομένου αυτού του γεγονότος θα μπορούσε να πει κανείς πως η fregola ίσως είναι αποτέλεσμα πολιτιστικής ανταλλαγής με τους λαούς της βόρειας Αφρικής. Όμως δεν υπάρχουν αποδείξεις που να στηρίζουν αυτή την άποψη γι’αυτό δεν αποκλείουμε ότι πρόκειται για ένα καθαρά τοπικό προϊόν της Σαρδηνίας.

Διατηρημένη ως Παραδοσιακή Κληρονομιά της Σαρδηνίας, η παρασκευή της fregola είναι μια σπιτική «τελετή»:

Μέσα σε ένα μεγάλο και βαθύ πιάτο ή λεκάνη, δουλεύεται η ζύμη προσθέτοντας λίγο λίγο το σιμιγδάλι και το αυγό χτυπημένο με αλατισμένο χλιαρό νερό. Ταυτόχρονα με το άλλο χέρι, οι γυναίκες, με μια κυκλική κίνηση τρίβουν τη ζύμη στον πάτο του σκεύους ώστε να δημιουργηθούν μικρές μπαλίτσες ζύμης που αφού στεγνώσουν, τις τοποθετούν στο φούρνο για περίπου 15 λεπτά ώστε να "ροδίσουν". Εκεί αποκτούν το χαρακτηριστικό χρυσαφί χρώμα και την ιδιαίτερη, μοναδική γεύση τους. Οι μπαλίτσες αυτές έχουν διάφορα μεγέθη και διάμετρο, από 2 εώς 6 χιλιοστά.

Στη μαγειρική παράδοση της Σαρδηνίας η fregola χρησιμοποιείται για πρώτα πιάτα με βάση το ψάρι ή τα θαλασσινά ή και για σούπες.

Και τώρα που γνωρίσατε κάποια πράγματα για την ιστορία της δοκιμάστε την σε συνταγές που σας προτείνουμε, αλλά και όπως σας υποδεικνύει η φαντασία σας!

 

Fregola Sarda grande

Fregola Sarda piccola