Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι

Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι

 

Χριστούγεννα είναι μόνο μια φορά το χρόνο! Το γιορτινό τραπέζι σε κάθε περίπτωση λοιπόν, δεν μπορεί να λείπει... Ένα γιορτινό τραπέζι που η παράδοσή του χάνεται στα βάθη των αιώνων, με κύριο χαρακτηριστικό του την αφθονία αγαθών, με τοπικό χρώμα αλλά και συστατικά που είναι κοινά όπως τα μπαχαρικά, τα αποξηραμένα φρούτα, το κρέας κ.ά.

Μεγάλη η ανυπομονησία για το δείπνο της παραμονής των Χριστουγέννων ή το γεύμα της ημέρας των Χριστουγέννων - η παράδοση ποικίλει από τόπο σε τόπο. Το τραπέζι στολιζόταν με όλα τα καλούδια που καθημερινά έλειπαν από αυτό και τα κρατούσαν για ιδιαίτερες περιστάσεις. Τα πάντα σε αφθονία εκείνη την ημέρα σε αντίθεση με τα λιτά φτωχικά πιάτα του υπόλοιπου χρόνου.

Όμως τι ψάχνουμε άραγε στο χριστουγεννιάτικο φαγητό; Ο Niko Romito, σεφ με 3 αστέρια, λέει πως αν και πειραματίζεται όλο το χρόνο στα πιάτα του, αυτές τις μέρες σταματά να το κάνει: «Οι άνθρωποι ψάχνουν αυτό που γνωρίζουν. Αυτό που τους καθησυχάζει: την παράδοση. Χωρίς αν και αλλά. Κι εγώ, στο εστιατόριό μου, προτείνω παραδοσιακά πιάτα του Abruzzo και στο τέλος το παραδοσιακό γλυκό. Χρησιμοποιώ τα ίδια συστατικά και το σερβίρω στο τραπέζι με λίγο διαφορετικό τρόπο. Δεν διανοούμαι να γράψω μια άλλη ιστορία. Οι ίδιοι οι πελάτες το ζητούν: εκείνη την ημέρα, μονάχα εκείνη την ημέρα θέλουν να νιώθουν καθησυχασμένοι και να γνωρίζουν ότι τίποτε δεν άλλαξε. Ότι θα ξαναβρούν αυτό που γνωρίζουν».

Πρόκειται για έναν μηχανισμό, εξηγούν οι ψυχοθεραπευτές, που είναι εύκολο να αποκωδικοποιηθεί: «οι άνθρωποι ψάχνουν στα Χριστούγεννα στιγμές ειρήνης από τις υπερβολές, το αβέβαιο, από τις εξωτερικές καταιγίδες. Αναζητούν σταθερά σημεία. Για να ξαναβρούν τον εαυτό τους. Ακόμη και στο τραπέζι. Ακόμη και με ένα φαγητό που είναι ίδιο με αυτό που έφτιαχνε η μητέρα τους, η γιαγιά τους. Πρόκειται για μια εσωτερική παράδοση, την οποία πολύ δύσκολα απαρνιέται κανείς». Το γιορτινό τραπέζι είναι πάντα δεμένο με γεύσεις που ξυπνούν αναμνήσεις και συναισθήματα.

Τα δικά μας παραδοσιακά πιάτα είναι γνωστά, αλλά γνωρίζετε τι τρώνε τις Άγιες μέρες ανά τον κόσμο;

Γαλλία - Bûche de Noël

Το Bûche de Noël είναι ένα γλυκό που συμβολικά αναπαριστά το Yule Log – ένα ξύλινο κούτσουρο που παραδοσιακά έφερναν στο σπίτι, το κατάβρεχαν με κρασί και το έκαιγαν στο τζάκι την παραμονή των Χριστουγέννων. Τη δεκαετία του ’40 όταν αυτό το έθιμο άρχισε να φθίνει, το γλυκό αντικατέστησε το κούτσουρο. Είναι φτιαγμένο από παντεσπάνι και σοκολατένια βουτυρόκρεμα και μοιάζει με πραγματικό κούτσουρο.

 

Μεξικό - Bacalao

Ο Bacalao, ή παστός μπακαλιάρος, δεν συνηθίζεται να τρώγεται στις περισσότερες χώρες στη διάρκεια των γιορτών, αλλά είναι χαρακτηριστικό στο Μεξικό. Τρώγεται με ντομάτες, καυτερές πιπεριές τσίλι, κρεμμύδια, πατάτες κι ελιές.

 

Σουηδία - Julbord

Ένα γεύμα τριών πιάτων σερβίρεται τα Χριστούγεννα στη Σουηδία. Το πρώτο πιάτο είναι συνήθως ψάρι – συχνά ρέγγα τουρσί. Έπειτα, κρύο κρέας και λουκάνικα. Το τρίτο πιάτο είναι συχνά κεφτέδες με πατάτες κατσαρόλας. Κεντρικό του τραπεζιού το χριστουγεννιάτικο χοιρομέρι, βρασμένο και γλασαρισμένο, με αυγά, τρίμματα ψωμιού και μουστάρδα.

Όταν στρωθεί το τραπέζι όλοι δοκιμάζουν λίγο Dopp i grytan, ή «βούτηγμα στην κατσαρόλα», βουτάνε δηλαδή μπουκιές ψωμιού στον παχύ ζωμό του χοιρινού χοιρομεριού. Στο τραπέζι προστίθεται λευκόσαρκο ψάρι, μια ποικιλία παστών κρεάτων και λάχανο μαριναρισμένο με σκούρο παχύ σιρόπι κι όλα αυτά πάνε κάτω καταπίνοντας άφθονο Glögg (ζεστό κρασί).

Για επιδόρπιο, είναι πολύ δημοφιλής η πουτίγκα ρυζιού ενώ διάσημα είναι τα κατακίτρινα κεκάκια με σαφράν σε σχήμα τελικού σίγμα που, κατά την παράδοση, σερβίρονται στην οικογένεια από τη μεγαλύτερη κόρη.

 

Πορτογαλία - Μπακαλιάρος

Ο μπακαλιάρος με βραστές πατάτες είναι το βασικό πιάτο του γιορτινού τραπεζιού στην Πορτογαλία αλλά η πραγματική ατραξιόν είναι η τεράστια ποικιλία από ζύμες και γλυκά. Τα Finhoses είναι πλεξούδες ή μπάλες από ελαφριά, αρωματισμένη ζύμη, πασπαλισμένη με άχνη ζάχαρη, ενώ τα formigos είναι ένα γλυκό κολλώδες μείγμα από ξηρούς καρπούς, μέλι και σταφίδες.

Το πιο χαρακτηριστικό όμως από όλα είναι το Bolo Rei, το Βασιλικό κέικ. Οι ξηροί καρποί και τα γλασαρισμένα φρούτα στην λευκή, αφράτη επιφάνεια, θυμίζουν τους Μάγους επάνω στο χιόνι. Παραλλαγές περιλαμβάνουν το πεντανόστιμο Bolo-Rei escangalhado, ή σπασμένο Βασιλικό κέικ, με κανέλα και μαρμελάδα chilacayote.

 

Ανατολική Ευρώπη

Στη Λιθουανία, την Πολωνία και την Ουκρανία στο τραπέζι της παραμονής των Χριστουγέννων καταναλώνεται μια μεγάλη ποικιλία με δώδεκα εξεζητημένα βασικά πιάτα. Κρέας, αυγά και γάλα μένουν έξω από το γιορτινό τραπέζι σύμφωνα με τους κανονισμούς της ορθόδοξης και καθολικής χριστουγεννιάτικης νηστείας, κι ενώ η νηστεία δεν είναι πια τόσο αυστηρή όπως κάποτε, στο τραπέζι υπάρχουν και πολλά θαλασσινά, αλλά και πιάτα με βάση τα δημητριακά.

Υπάρχουν πολλές παραδόσεις που συνοδεύουν αυτό το δείπνο, και πολλές από αυτές έχουν παγανιστικές ρίζες, όπως το σπάσιμο της άζυμης κουλούρας και το σκόρπισμα του σανού στο τραπέζι σε ανάμνηση της γέννησης του Χριστού (ή για να ζητήσουν τη γονιμότητα της νέας χρονιάς). Οι παρευρισκόμενοι δοκιμάζουν από όλα τα πιάτα – όποιος δεν το κάνει, σύμφωνα πάντα με την παράδοση, θα πεθάνει μέσα στη χρονιά.

 

Γερμανία - Pfefferkuchenhaus

Πρόκειται για ένα σπιτάκι από ζύμη με πιπερόριζα διακοσμημένο με αποξηραμένα φρούτα, γλυκίσματα και ζαχαρόπαστα.

 

Για όσους δεν έχουν μεγάλη αδυναμία στα γλυκά, το Grünkohl (λαχανίδα) μπορεί να φαντάζει πιο δελεαστικό: λέγεται πως κάθε γιαγιά στη χώρα έχει τη δική της συνταγή για λαχανίδα κατσαρόλας με μπαχαρικά. Η ψητή χήνα συνοδευμένη με ζυμαρικά και κόκκινο λάχανο, σε συνδυασμό και με τη λαχανίδα, αποτελούν το παραδοσιακό κύριο γεύμα. Και μην θορυβηθείτε αν ο Τεύτονας οικοδεσπότης σας σας προσφέρει μια «κροτίδα» - πρόκειται μόνο για καπνιστό λουκάνικο!

 

 

Φιλιππίνες - Ψητό γουρουνόπουλο

Στις Φιλιππίνες το χριστουγεννιάτικο δείπνο είναι γνωστό ως Noche Buena και σερβίρεται αφού η οικογένεια παρακολουθήσει την Misa de Gallo (“Λειτουργία του Κόκκορα”). Το Hamón (επεξεργασμένο χοιρινό μπούτι) ή το Lechón (γουρουνόπουλο ψητό στη σούβλα) είναι τα κύρια πιάτα του εορταστικού δείπνου. Τα συνοδεύουν συχνά τα: quesa de bola (μπάλα από τυρί), τα ζυμαρικάτα, τα lumpia (spring rolls) και η φρουτοσαλάτα.

Τα Χριστούγεννα είναι μεγάλη υπόθεση στις Φιλιππίνες. Η χώρα αυτή είναι γνωστή για την πιο μακρόχρονη χριστουγεννιάτικη περίοδο, με κάλαντα που ξεκινούν να λένε από το Σεπτέμβριο ως τις 9 Ιανουαρίου, όπου γιορτάζουν τον Μαύρο Ναζωραίο.

 

Ιαπωνία - Τηγανητό κοτόπουλο

Στην Ιαπωνία, τα Χριστούγεννα είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για την Kentucky Fried Chicken, ή KFC, μια αλυσίδα fast food. Κι αυτό επειδή τα περίπου 3.6 εκατομμύρια οικογενειών Ιαπώνων τρώνε την παραμονή των Χριστουγέννων στα KFC, ενώ συχνά πρέπει να κάνουν κράτηση γι'αυτό το δείπνο μέχρι και δύο μήνες πριν.

Image result for kfc fried chicken

Στη δεκαετία του ’70 η KFC, έστησε ένα «γιορτινό πακέτο»και πίσω από αυτό ένα πανέξυπνο σχέδιο μάρκετινγκ. Εκείνη την εποχή οι Ιάπωνες δεν είχαν αρκετές χριστουγεννιάτικες παραδόσεις. Η KFC γέμισε το κενό λέγοντας στους καταναλωτές “αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνετε τα Χριστούγεννα”. Κι έγινε μόδα πάρα πολύ γρήγορα.

Σήμερα το «πακέτο» της KFC Christmas δεν περιέχει μόνο τηγανητό κοτόπουλο. Περιλαμβάνει και χριστουγεννιάτικο κέικ, άλλο ένα κομμάτι του γιορτινού μενού.

 

Όπου και να περνάτε τις γιορτές των Χριστουγέννων λοιπόν, στο σπίτι με την οικογένειά σας ή σε κάποια άλλη χώρα, τουρίστας ή φιλοξενούμενος, φροντίστε να απολαύσετε το γιορτινό τραπέζι, με καλή παρέα, ανοιχτό μυαλό και καλή καρδιά.

Καλή σας όρεξη και Χρόνια πολλά!