Foodpaths

Satay Sauce

Η αναζήτηση των καλοφαγάδων για το τέλειο πιάτο με κρέας συχνά καταλήγει σε ένα Kοτόπουλο Satay, μια λιχουδιά με κρέας σχάρας της νοτιοανατολικής ασιατικής κουζίνας.

Με καταγωγή από την Ιάβα, στην Ινδονησία, το πιάτο αναγνωρίστηκε ως το εθνικό φαγητό ενώ χαίρει μεγάλης εκτίμησης σε όλη την νότια και νοτιοανατολική Ασία αλλά και στην Ολλανδία για το γεγονός ότι η Ινδονησία ήταν κάποτε ολλανδική αποικία.

Όλα αυτά πριν γίνει η καυτή επιλογή όλου του κόσμου της γαστρονομίας. Ενώ απολαμβάνατε την εκλεπτυσμένη γεύση του πιάτου, πόσοι από σας αναρωτηθήκατε για το τέλειο δέσιμο ανάμεσα στο satay και την σάλτσα που το συνοδεύει; Γιατί satay είναι το κομμένο σε μικρά κομμάτια κρέας και η σάλτσα είναι μια παραλλαγή της σάλτσας φυστικιού που έχει πάρει το όνομά της από αυτό.

Οι Άραβες είναι γνωστό ότι έκοβαν το κρέας κομμάτια που τα περνούσαν στα σπαθιά τους για να τα ψήσουν, ενώ νομάδες στη Μέση Ανατολή συνηθίζουν ακόμη να καρφώνουν κομμάτια κρέατος σε μικρές μεταλλικές σούβλες για να το ψήσουν. Το κρέας αυτό είναι το γνωστό κεμπάπ. Με το εμπόριο των μπαχαρικών και κυρίως με τη μετανάστευση Αράβων στην Ινδονησία υιοθετήθηκε από τους ντόπιους και εξελίχθηκε γρήγορα στο πιάτο το οποίο γνωρίζουμε σήμερα. Οι σούβλες που χρησιμοποιούνται είναι πια από μπαμπού, ενώ το κοτόπουλο συχνά αντικαθιστούν άλλα ήδη κρέατος όπως μοσχάρι, κουνέλι, αρνί ή και χοιρινό για όσους δεν είναι μουσουλμάνοι.

Ο κουρκουμάς είναι το κύριο συστατικό του μείγματος στο οποίο μαρινάρεται το κρέας και που του δίνει το ζωηρό κίτρινο χρώμα. Αφού ψηθεί, σερβίρεται με τη σάλτσα φυστικιού, τη γνωστή σε όλους satay sauce μαζί με κρεμμύδια και ρύζι ή ρυζογκοφρέτες. Κρέατα όπως το χοιρινό σερβίρονται με pineapple satay sauce, μια παραλλαγή της σάλτσας με πουρέ ανανά.

Οι κινέζοι χρησιμοποιούν την σάλτσα satay και σε άλλα πιάτα όπως noodles και ρυζομακάρονα αλλά και με άλλα κρέατα σχάρας. Στην Ταϊλάνδη είναι πολύ δημοφιλής μια γλυκύτερη βερσιόν της σάλτσας.

Κάποια από τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία της είναι: σκόρδο, χυμός λεμονιού, ζάχαρη καρύδας, λεμονόχορτο, κρεμμυδάκια, τζίντζερ, tamarind, αλάτι, τσίλι, πιπέρι, και γλυκιά σάλτσα σόγιας, τα οποία προστίθενται στη βάση από φυστίκια.

Όλα φυσικά στην σωστή αναλογία για να δώσουν την χαρακτηριστική ισορροπημένη και γεμάτη γεύση που αγκαλιάζει το κρέας και το αναβαθμίζει από απλό καθημερινό φαγάκι σε γκουρμέ πιάτο.

Δοκιμάστε σήμερα τη δικιάς μας Satay Sauce