Foodpaths

Fleur de sel

O θερισμός του Άνθους του αλατιού πραγματοποιείται στη χερσόνησο του Guérande, στη Γαλλία, από την εποχή του Σιδήρου. H χρήση της χωρητικότητας των λιμνοθαλασσών για παραγωγή αλατιού χρονολογείται από τον 3ο αιώνα, αμέσως μετά την Ρωμαϊκή κατάκτηση.

Ωστόσο, η πραγματική έμπνευση των αλυκών οφείλεται στους μοναχούς του μοναστηριού Landevennec Abbey, οι οποίοι από το 945 μ.Χ. άρχισαν να τις διαμορφώνουν μελετώντας τις παλίρροιες, τον άνεμο και τον ήλιο. Οι μοναχοί σχεδίασαν ένα πλάνο συλλογής και επεξεργασίας του αλατιού, το οποίο ισχύει μέχρι και σήμερα.

H τρέχουσα τεχνική εκμετάλλευσης χρονολογείται πριν τον 9ο αιώνα. Τουλάχιστον 5 αλυκές από την Καρολίνια περίοδο είναι ακόμα σε λειτουργία στα έλη της χερσονήσου. Αυτή η παράδοση του επαγγέλματος του εργάτη αλατιού και η διατήρηση των δεξιοτήτων του έδωσαν τη δυνατότητα στις αλυκές Guerande να επιβιώσουν μέχρι σήμερα.

Τα τελευταία χρόνια, ο Ανθός αλατιού έχει γίνει γνωστός στους λάτρεις του φαγητού. Κάτασπρο, με υφή σαν κρύσταλλο χιονιού και με το ανεπαίσθητο σχεδόν στοιχείο της βιολέτας, ενισχύει τα γεύματα, αναδεικνύοντας τη γεύση ακόμα και των πιο εκλεκτών πιάτων. Μια πρέζα αλατιού θα πρέπει να χρησιμοποιείται είτε σε ωμό είτε σε μαγειρεμένο φαγητό.

Οι αλυκές του αλατιού Guérande βρίσκονται στη Νότια Βρετάνη ανάμεσα στις εκβολές των ποταμών Loire και Vilaine, στον Ατλαντικό ωκεανό. Σχηματίζουν έναν μεγάλο υγρότοπο στα δυτικά του Loire-Atlantique.

Οι αλυκές της χερσονήσου Guérande πήραν το βραβείο Label Paysage το 1992, βρίσκονται επίσης στην λίστα Τοποθεσιών Ειδικού Ενδιαφέροντος απο την Γαλλική Κυβέρνηση και από το 1995 οι αλυκές έχουν καταγραφεί στην λίστα των υγροτόπων διεθνούς σημασίας σύμφωνα με την σύμβαση Ραμσάρ. Εν κατακλείδι, η τοποθεσία έχει αναγνωρισθεί από την UNESCO ως προστατευόμενη περιοχή βιόσφαιρας και το προϊόν ως IGP από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

O θερισμός του άνθους αλατιού γίνεται στις αλυκές Guerande, αργά το απόγευμα κατά τη διάρκεια πολύ ξηρού καιρού. Κάτω από την παράλληλη επίδραση του ήλιου και του ξηρού ανατολίτικου αέρα, σχηματίζεται ένα λεπτό “δέρμα”από εκλεκτούς κρυστάλλους πάνω στην επιφάνεια των νερών.

Αυτό το “δέρμα”, που είναι καθαρό λευκό καθώς ποτέ δεν άγγιξε πηλό, συλλέγεται προσεχτικά από τους εργάτες αλατιού, χρησιμοποιώντας μία ειδική τσουγκράνα γνωστή ως “lousse à fleur”. Oι πολύ ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες και η μικρή παραγόμενη ποσότητα, το καθιστούν ένα σπάνιο και πολύ περιζήτητο προϊόν.

Ο Ανθός αλατιού έχει αναγνωρισθεί από καταξιωμένους σεφ, ως μεγάλο θησαυρός που ενισχύει την γεύση για χρόνια και είναι τώρα διαθέσιμο σε όλους χάρη στο έργο του Le Guérandais.

Αναζητείστε σήμερα το δικό μας Άνθος αλατιού !

image copyrights: Pascal François